За Нас

Защо Mahama’s Life School

Видео

Как помагаме

Техники

Статии

Mahama’s Exclusive Shop 

Работно време

ПОНЕДЕЛНИК-ПЕТЪК
от 09:00 до 21:00 часа (EAST)

Контакти

град София
жк. „Хладилника“
ул. „Банат“ 1 ет. 1. Офис 1

Блог

Психотерапия – какво представлява, видове, какви са ползите
20/06/2023
Лайф коучинг

Ако никога преди не сте посещавали психотерапия и само сте обмисляли възможността, идеята може да ви се стори смущаваща. Може да не знаете какво да очаквате от посещение при съответния специалист по психотерапия. Или пък да се чувствате неудобно. Може да се запитате дали изобщо трябва да посетите терапевт, в кои случаи това е необходимо.

Факт е, че психотерапията може значително да подобри качеството на живот на човек. Според Американската психологическа асоциация около 75% от хората, които започват да посещават редовно специалисти по психотерапия споделят, че усещат множество ползи. Освен това, изследванията показват, че тези хора са по-способни да функционират по-ефективно в ежедневните си дейности.

Нека обсъдим в днешната статия на Mahama’s Life School в дълбочина какво по-точно представлява психотерапията, какви са ползите от нея и какви са различните видове, създадени, за да таргетират различни проблеми.

Психотерапия – какво представлява?

Психотерапия е широк термин, който обхваща множество лечебни и терапевтични практики. Те имат за цел да помогнат на хората да идентифицират и минимизират въздействието на емоции, мисли и поведение, които могат да бъдат предизвикателства за човек. Психотерапията е широко призната като легитимна и полезна лечебна практика. Въпреки че задачата ѝ е да изследва определени чувства и преживявания, които могат да бъдат дискомфортни и дори болезнени, това обикновено е начинание с нисък риск. Още повече когато работите с квалифициран и лицензиран психотерапевт. Терминът „психотерапия“ често се използва взаимозаменяемо с „терапия“, „разговори“ или „консултиране“.

Ефективността на психотерапията е доказана за редица състояния, включително:

 • Безпокойство
 • Депресия
 • Състояния и разстройства на личността
 • Състояния и разстройства на настроението
 • Психотични разстройства (включително биполярно разстройство и шизофрения)
 • Зависимости и хранителни разстройства.

Психотерапия е препоръчителна в много случаи и за ментално здрави хора. Можете да се възползвате от нейните методи и техники, ако търсите помощ за растеж в различни аспекти на живота. Такива могат да бъдат развиване на умствена устойчивост, управление на стреса, емоционален баланс, подобрени взаимоотношения и много други.

Психотерапия

Кога психотерапията може да бъде подходящ избор?

Тук ще споменем само няколко от многото начини, по които ходенето на терапия може да повиши вашата мотивация, самочувствие и цялостното състояние на вашето психично здраве.

Преодолейте вредното поведение

Терапевтите ви помагат да идентифицирате негативни мисловни модели и разрушително поведение, след което ви учат на стратегии за избягването им. Това е особено полезно за хора, които се борят със самонараняване, хранителни разстройства или мисли за самоубийство.

Идентифицирайте тригерите

Много пъти вашето негативно поведение се предизвиква от вътрешни нагласи или външни обстоятелства, които провокират неприятни емоции или чувства. Изберете правилния терапевтичен метод и ще се научите да забелязвате кога сте провокирани и как да създавате стратегии за контролиране на реакцията си.

Психотерапия

Научете здравословни механизми за справяне

Когато се сблъскате със стресови ситуации, може да реагирате по начин, който е неефективен или дори опасен. Замяната на тези реакции със здрави, положителни механизми за справяне може да ви помогне да управлявате емоциите си и да останете продуктивни.

Поправете разбити връзки

Здравите междуличностни отношения са от решаващо значение за вашето психично здраве. Когато те страдат, страдате и вие. Научете се да подобрявате комуникацията и да разрешавате конфликти конструктивно чрез терапия и отношенията ви с приятелите и семейството ви може да станат по-силни.

Чувствайте се физически по-здрави

Проучванията показват, че хората, които се занимават с психотерапия, в крайна сметка взимат по-малко болнични и срещат по-малко медицински проблеми. Учените също са установили положителни промени в мозъка и тялото в резултат на терапия.

Психотерапия

Подобрете самоувереността си

Психотерапията ви помага да развиете умения за разрешаване на проблеми, да изградите увереността си и да станете по-осъзнати. Това ви насърчава да поемете лична отговорност за действията си и да се научите да управлявате проблемите си с менталното здраве.

Видове психотерапия

Има много различни подходи към психотерапията, всеки от които е предназначен да се справи с различни психични състояния при различни хора. Някои примери за психотерапевтични стилове са:

Когнитивно-поведенческа терапия

Това е ориентирана към решение терапия, която помага на пациентите да идентифицират основните причини за дисфункционалното си мислене и поведение. Така те могат да прилагат правилните стратегии за преодоляването им.

Диалектическа поведенческа терапия

Диалектичната терапия се фокусира върху подпомагането на пациентите да регулират емоциите си чрез използване на внимание, подобряване на търпимостта към стрес и подобрена комуникация. Често е ефективна при лечение на хора, засегнати от гранично разстройство на личността или посттравматично стресово разстройство.

Психотерапия

Междуличностна терапия

Използвана най-често за лечение на депресия или други разстройства на настроението. Междуличностната терапия учи пациентите да изразяват чувствата си по здравословни начини, да управляват непреживяната скръб или други житейски преходи и да разрешават продуктивно конфликти.

Психодинамична терапия

Тази задълбочена форма на разговорна терапия насърчава пациентите да говорят свободно в опит да разкрият неразрешени проблеми, които може да повлияят на текущото им поведение. Обръщането към проблемите от миналото повишава самосъзнанието, позволявайки на пациентите да анализират и променят настоящето си неправилно поведение.

Семейна терапия

Семейната терапия е всяка форма на терапия, която се фокусира върху модифицирането или подобряването на функционирането на семейството като единица и неговите вътрешни системи или динамика.

Терапия за двойки

Терапията за двойки е известна още като брачно консултиране. Фокусира се върху укрепването на романтичните връзки. Конфликтът в такива взаимоотношения често възниква, когато хората комуникират неефективно или избягват да говорят за проблеми с течение на времето. Тя разглежда въпроси като интимност, ангажираност и привързаност, наред с други.

Видът на терапията, която ще потърсите, зависи от вашите индивидуални нужди и предпочитания. Планът ви за лечение може да включва компоненти на различни стилове терапия. Специалист по психично здраве може да ви посъветва кой подход е най-подходящ за вас.

Ползи от психотерапията 

Човек може да извлече многобройни ползи от ефективната практика за лечение и растеж и по-специално психотерапия. Сред ползите от нея са цялостно подобряване на благосъстоянието, намаляване на симптомите и облекчаване на различни тежки състояния. Също и лично, междуличностно и духовно израстване. Ето кои са някои от основните ползи от работата с терапевт:

 • Повишаване на осъзнатостта (прозрение или разширяване на съзнанието)
 • Самоосвобождаване (свобода от вътрешна критика и задръжки на мисълта и емоциите)
 • Социално освобождение (повече увереност и разширени междуличностни избори)
 • Контракондициониране (излагане, изчезване и привикване)
 • Контрол над тригерите
 • Правилна самооценка
 • Преоценка на средата и околните
 • Ефективно управление на извънредни ситуации
 • Здравословни взаимоотношения

Поради многото погрешни схващания за разговорната психотерапия, много хора може да не искат да я опитат, въпреки многобройните положителни резултати. Нежеланието със сигурност е разбираемо. Въпреки това, ако се борите с непреодолими емоции и нездравословна среда, може да е време сериозно да обмислите получаването на професионална помощ.

Прочетете още нашия блог:

В името на вашия успех:

Мая Бонева – Махама

Друго от Блога

Call Now Button