За Нас

Защо Mahama’s Life School

Видео

Как помагаме

Техники

Статии

Mahama’s Exclusive Shop 

Работно време

ПОНЕДЕЛНИК-ПЕТЪК
от 09:00 до 21:00 часа (EAST)

Контакти

град София
жк. „Хладилника“
ул. „Банат“ 1 ет. 1. Офис 1

Блог

Паник атаки | Що е то и как да се справим?
01/03/2023
My Mahama

Паник атаки или паническата атака е внезапен и интензивен епизод на страх или безпокойство, който може да възникне без видима причина. Това е тревожно преживяване, което може да окаже значително влияние върху качеството на живот на човека. 

В следващите редове, ние от Mahama’s life school, ще представим всичко, което трябва да знаете за паник атаките, включително как да ги разпознаете, какви са най-честите симптоми и как да ги управлявате и предотвратявате.

Какво са паник атаки и как да ги разпознаем

Паническата атака е внезапен прилив на страх или безпокойство, който може да продължи от няколко минути до един час. Може да възникне без видима причина и може да бъде невероятно интензивно и тревожно.

Най-честите симптоми на пристъп на паника включват ускорен пулс, изпотяване, треперене, задух и усещане за предстояща смърт. Ако получите тези симптоми внезапно и без предупреждение, вероятно получавате паническа атака.

Кои са най-честите симптоми на паническа атака?

В допълнение към симптомите, споменати по-горе, други често срещани симптоми на паник атаките включват гадене, замаяност, болка в гърдите и чувство за откъсване от реалността. 

Някои хора може също да изпитат изтръпване на ръцете и краката, усещане за задушаване или страх от загуба на контрол.

Как да се справим с паник атаките?

Справянето с панически атаки може да бъде предизвикателство, но има няколко стратегии, които могат да помогнат. 

Един от най-ефективните начини за справяне с паник атаките е практикуването на техники за дълбоко дишане. Това може да ви помогне да забавите сърдечната си честота и да успокоите тялото и ума си. 

Също така е полезно да научите техники за релаксация като йога или медитация, които могат да ви помогнат да управлявате стреса и безпокойството. 

Съвети за предотвратяване на паник атаки:

Предотвратяването на панически атаки е важен аспект от управлението на това състояние. Някои стратегии, които могат да помогнат, включват поддържане на здравословен начин на живот, като балансирана диета и редовни упражнения, избягване на задействания, които могат да причинят пристъпи на паника, и управление на стреса чрез техники като медитация или терапия. 

Също така е важно да потърсите подкрепа от приятели и семейство, както и от специалисти, ако се борите с пристъпи на паника.

Колко време продължават паник атаките?

Пристъпите на паник атака обикновено продължават между 5 и 20 минути, но понякога могат да продължат и по-дълго. 

Интензивността на симптомите обикновено достига връх в рамките на 10 минути, но може да отнеме няколко часа, за да отшумят напълно. 

Продължителността и интензитетът на паническите атаки може да варира от човек на човек и някои хора могат да получат няколко атаки за един ден, докато други могат да получат само една или две за една година. 

Ако изпитвате пристъпи на паника, важно е да потърсите помощ от специалист, който може да ви помогне да управлявате и преодолеете това състояние.

паник атаки

Какво да правим, ако имаме паническа атака?

Ако изпитвате пристъп на паника, ето няколко стъпки, които можете да следвате, за да управлявате симптомите:

Практикувайте дълбоко дишане:
Поемайте бавно, дълбоко въздух и се опитайте да се съсредоточите върху усещането за въздуха, който влиза и излиза от тялото ви. Това може да ви помогне да забавите сърдечната си честота и да успокоите тялото и ума си.

Използвайте положителен разговор със себе си:
Напомнете си, че паническата атака ще премине и че сте в безопасност. Опитайте се да преформулирате мислите си и да се съсредоточите върху настоящия момент, вместо върху чувствата на страх и безпокойство.

Разсейвайте се:
Включете се в дейност, която изисква вашето внимание, като четене на книга, слушане на музика или решаване на кръстословица. Това може да ви помогне да откъснете ума си от паническата атака.

Намерете спокойна среда:
Ако е възможно, опитайте се да намерите тихо, спокойно място, където можете да се отпуснете. Това може да е парк, библиотека или просто тиха стая в дома ви.

Практикувайте прогресивна мускулна релаксация:
Напрегнете и след това отпуснете всяка мускулна група в тялото си, като започнете от краката и стигнете до главата. Това може да помогне за облекчаване на физическото напрежение и успокояване на ума ви.

Потърсете подкрепа: 

Ако ви е трудно да се справите с паническата атака сами, обърнете се към приятел, любим човек за подкрепа или доверен квалифициран специалист в областта. Разговорът с някой, който разбира и подкрепя, може да помогне за намаляване на чувството на безпокойство и изолация.

Потърсете професионална помощ:
Ако вашите панически атаки са тежки или постоянни, може да е полезно да потърсите съвет от специалист. Те могат да ви помогнат да развиете стратегии за справяне, да управлявате стреса и безпокойството и да се справите с всички основни проблеми, които могат да допринесат за вашите панически атаки.

Не забравяйте, че пристъпите на паника могат да бъдат изтощителни, но ще преминат. С практика и постоянство можете да се научите да ги управлявате и преодолявате.

Ако се борите с пристъпи на паника, потърсете помощ от специалист и не забравяйте да се грижите за себе си. Хранете се добре, спортувате редовно и търсите подкрепа от хората около вас.

Прочетете още от нашия блог:

В името на вашия успех:

Мая Бонева – Махама

Друго от Блога

Call Now Button