За Нас

Защо Mahama’s Life School

Как помагаме

Техники

Статии

Mahama’s Exclusive Shop 

Работно време

ПОНЕДЕЛНИК-ПЕТЪК
от 09:00 до 21:00 часа (EAST)

Контакти

град София
жк. „Хладилника“
ул. „Банат“ 1 ет. 1. Офис 1

Блог

Как да преодолеем раздялата: 10 подхода да продължим напред
04/04/2023
Лайф коучинг

Краят на една връзка, независимо от кого е поставен, е стресов и наситен с емоции момент, в който в ума ни кънти „А сега накъде? Как да преодолея  раздялата?“ Напълно нормално да боли. объркани сме, ядосани, чувството за провал ни убива. Къде сгрешихме, какво се случи, защо?  Възможно да преодолеете тези чувства по-бързо от колкото си мислите и да продължите живота си напред. Понякога обаче това изисква време, усилия и намерение от Ваша страна. 

Раздялата е тест за личността. Освен изпитание обаче, тя  дава възможност да разберем по-добре себе си. Да анализираме защо се е стигнало до разпадането на връзката и какво имаме да научим от това. Всеки трябва да се справи с болката  по свой собствен начин. Допитахме се до водещият коуч на Mahamas Life School – Мая Бонева – Mahama, за да определим общовалидните стъпки и да направим план за излизане от ситуация на раздяла в 8 прости правила : 

1. Дайте воля на всички свои чувства

Да си позволите да изпитвате всички чувства е първата част от истинското движение напред. Не подтискайте емоциите! Не се опитвайте да избегнете тъгата с разсейване, защото по този начин болката никога няма да може да се излекува. 

В периоди на силна емоционаност, изплуват онези наши вярвания за себе си и света, върху, които трябва да работим. Пишете! По- късно, това което сте написали, ще бъде основа на работата ви върху себе си и следващата връзка. 

В повечето случаи, ще имате нужда от подкрепа, ще искате да говорите само за това – мозъкът се опитва да намери логика и да извади чувствата извън вас. Приятелите рядко успяват да бъдат адекватен съветник – просто те също не знаят как се преодолява раздяла. Насочете се към техники за емоционална свобода – такива са коучинг, нейрографика, ТЕС, йога, водена медитация, хомеопатия ( нямате идея колко добре може да сработи тя в такива моменти)

За да преодолеете раздялата, в първа фаза,  тя трябва да се почувства, да се усети. Затова е важно да признаете и да дадете воля на чувствата си с помощта на здравословни механизми за справяне. Това е първото, с което трябва да започнете. В този първи етап сте сами. 

Как да преодолеем раздялата

2.Как да преодолеем раздялата? Помислете за вашата роля в нея 

Когато една връзка приключи, обвиняваме партньора си за всичко. Това е понякога здравословно, особено ако работите с коуч.  Други поемат вината изцяло върху себе си. Важно е да мислим обективно и за двете страни. 

Всички правим грешки! При раздялата са нужни двама души, така че помислете за ролята, която може да сте изиграли и записвайте.Поставете се в неутралната позиция на страничен наблюдател и без обвинения, направете разбор на връзката. Ако ви е трудно да се справите сами, сега е моментът да включите вашият терапевт ( да бъде линк, който води към тестимониъл на Михаела). Чрез тестове и микс от техники, той ще ви извади на повърхността -това му е работата, няма нужда да се мъчите сами.

Как да преодолеем раздялата

3.Напишете как се чувствате

Когато не сте сигурни как да дадете израз на чувствата си, може да е терапевтично да ги запишете и да ги разкажете в дневник. За да има ефект тази стъпка, опитайте се да дадете истинските именана това, което изпитвате. Ще разберете, че всъщност е трудно да определите какво точно е чувството. Точно затова е трудно да се справим! Миксът от емоции, мисли и чувства е прекалено оплетен и нашето съзнание не успява да намери логика. Назовете всяко по отделно – това е достатъчно за вашата нервна система да се преподреди.  Преработването на чувствата в главата ви или насаме може да бъде трудно понякога.  Не се колебайте, а се свържете с квалифициран лайф коуч. Обърнете се към себе си и вземете най-хубавото от живота.

Разбирането на това докъде сте стигнали по пътя си може да бъде объркващо. Ако не можете да си спомните хронологията или определени етапи в процеса на изцеление. Записването им може да ви помогне в тези три насоки:

  • да осъзнаете отрицателните и положителните емоции;
  • да обработите тези емоции;
  • да назовете всяко чувство.

Как да преодолеем раздялата

4.Как да преодолеем раздялата: не задържайте гнева и вината

Изцелението означава да разберете, че болката се е случила и че сега не може да се направи нищо, за да се върне нещо от миналото. Задържането на мислите „какво ще стане, ако“ и обвиненията ви отнемат силата, която имате в момента. Необходимо е да преминете през това и да приемете, че раздялата се е случила и да се поучите от нея.

Как да преодолеем раздялата

5.Премахнете бившия/бившата от социалните мрежи и всички физически напомняния

Това може да бъде много болезнено, но когато виждате в социалните мрежи или в дома си неща, които ви напомнят за любимия човек, може да ви е още по-трудно да продължите напред.Ежедневното напомняне действа като наливане на бензин в огън. Отделянето на време за бавно почистване на пространството и превръщането му в място за изцеление ще ви помогне много – за вашето подсъзнание, чистенето стартира процес по обновление.

Това не означава, че трябва да се преструвате, че те никога не са съществували. Важно е да признаете опита си! Уверете се обаче, че си давате възможност да продължите, без те да се появяват неочаквано заради предмети или социални медии.

Как да преодолеем раздялата

6.Преоткрийте себе си като личност

В края на една връзка може да се почувстваме така, сякаш губим и част от себе си. Важно е да помните, че сте нещо повече от връзката си. Както казва  Мая Бонева – Махама – първо трябва да има “аз”, преди да може да има “ние”. Върнете се към Аз-а. Направете списък с всички неща, които бяхте ПРЕДИ тази връзка да се случи.

Използвайте това време, за да се запознаете отново със себе си. Разберете какво ви прави щастливи извън връзката. Какво ви е носило радост и увереност, преди да срещнете този човек?

7. Как да преодолеем раздялата чрез търсене на нови преживявания

Докато стоим в самосъжаление, нямаме енергия за нищо. Нито желание да опитваме нови неща, но е важно да имаме нови преживявания. Това може да е нещо от рода на:

  • готварски курс;
  • поход в планината;
  • присъединяване към  клуб;
  • нов спорт 
  • семинар

8. Дайте приоритет на други взаимоотношения

Трудно е да се разделите сами с любимия човек. Уверете се, че прекарвате време с приятели и семейство. Може да ви е трудно да сте сред хора през този период, но общуването могат наистина да ви помогнат да се излекувате.

9. Дайте си време да се излекувате

Колкото е необходимо – толкова. Важно е да си позволите да изпитате всичките си емоции, дори и болезнените, и да преминете през целия процес здравословно.. Просто приемайте всеки ден поотделно, бъдете добри със себе си и се впуснете в процеса, защото единственият изход е през него.

10. Как да преодолеем раздялата: говорете с терапевт

Понякога скръбта и болката могат да се почувстват непреодолими и е полезно да имате начин за подкрепа, която да ви повдигне. Приятелите са алтернатива, но понякога разговорът с терапевт е най-добрият начин да преодолее раздялата и да продължат напред. 

Не е нужно и няма как да бъдете специалисти по всичко. Особено по емоции и ум. Затова ни има нас.В името на вашия успех:

Мая Бонева – Махама

Друго от Блога

Call Now Button