За Нас

Защо Mahama’s Life School

Видео

Как помагаме

Техники

Статии

Mahama’s Exclusive Shop 

Работно време

ПОНЕДЕЛНИК-ПЕТЪК
от 09:00 до 21:00 часа (EAST)

Контакти

град София
жк. „Хладилника“
ул. „Банат“ 1 ет. 1. Офис 1

Блог

Как да преодолеем раздялата: 10 подхода да продължим напред
04/04/2023
Лайф коучинг

Краят на една връзка, независимо от кого е поставен, е стресов и наситен с емоции момент, в който в ума ни кънти „А сега накъде? Как да преодолея  раздялата?“ Напълно нормално да боли. объркани сме, ядосани, чувството за провал ни убива. Къде сгрешихме, какво се случи, защо?  Възможно да преодолеете тези чувства по-бързо от колкото си мислите и да продължите живота си напред. Понякога обаче това изисква време, усилия и намерение от Ваша страна. 

Раздялата е тест за личността. Освен изпитание обаче, тя  дава възможност да разберем по-добре себе си. Да анализираме защо се е стигнало до разпадането на връзката и какво имаме да научим от това. Всеки трябва да се справи с болката  по свой собствен начин. Допитахме се до водещият коуч на Mahamas Life School – Мая Бонева – Mahama, за да определим общовалидните стъпки и да направим план за излизане от ситуация на раздяла в 8 прости правила : 

1. Дайте воля на всички свои чувства

Да си позволите да изпитвате всички чувства е първата част от истинското движение напред. Не подтискайте емоциите! Не се опитвайте да избегнете тъгата с разсейване, защото по този начин болката никога няма да може да се излекува. 

В периоди на силна емоционаност, изплуват онези наши вярвания за себе си и света, върху, които трябва да работим. Пишете! По- късно, това което сте написали, ще бъде основа на работата ви върху себе си и следващата връзка. 

В повечето случаи, ще имате нужда от подкрепа, ще искате да говорите само за това – мозъкът се опитва да намери логика и да извади чувствата извън вас. Приятелите рядко успяват да бъдат адекватен съветник – просто те също не знаят как се преодолява раздяла. Насочете се към техники за емоционална свобода – такива са коучинг, нейрографика, ТЕС, йога, водена медитация, хомеопатия ( нямате идея колко добре може да сработи тя в такива моменти)

За да преодолеете раздялата, в първа фаза,  тя трябва да се почувства, да се усети. Затова е важно да признаете и да дадете воля на чувствата си с помощта на здравословни механизми за справяне. Това е първото, с което трябва да започнете. В този първи етап сте сами. 

Как да преодолеем раздялата

2.Как да преодолеем раздялата? Помислете за вашата роля в нея 

Когато една връзка приключи, обвиняваме партньора си за всичко. Това е понякога здравословно, особено ако работите с коуч.  Други поемат вината изцяло върху себе си. Важно е да мислим обективно и за двете страни. 

Всички правим грешки! При раздялата са нужни двама души, така че помислете за ролята, която може да сте изиграли и записвайте.Поставете се в неутралната позиция на страничен наблюдател и без обвинения, направете разбор на връзката. Ако ви е трудно да се справите сами, сега е моментът да включите вашият терапевт ( да бъде линк, който води към тестимониъл на Михаела). Чрез тестове и микс от техники, той ще ви извади на повърхността -това му е работата, няма нужда да се мъчите сами.

Как да преодолеем раздялата

3.Напишете как се чувствате

Когато не сте сигурни как да дадете израз на чувствата си, може да е терапевтично да ги запишете и да ги разкажете в дневник. За да има ефект тази стъпка, опитайте се да дадете истинските именана това, което изпитвате. Ще разберете, че всъщност е трудно да определите какво точно е чувството. Точно затова е трудно да се справим! Миксът от емоции, мисли и чувства е прекалено оплетен и нашето съзнание не успява да намери логика. Назовете всяко по отделно – това е достатъчно за вашата нервна система да се преподреди.  Преработването на чувствата в главата ви или насаме може да бъде трудно понякога.  Не се колебайте, а се свържете с квалифициран лайф коуч. Обърнете се към себе си и вземете най-хубавото от живота.

Разбирането на това докъде сте стигнали по пътя си може да бъде объркващо. Ако не можете да си спомните хронологията или определени етапи в процеса на изцеление. Записването им може да ви помогне в тези три насоки:

 • да осъзнаете отрицателните и положителните емоции;
 • да обработите тези емоции;
 • да назовете всяко чувство.

Как да преодолеем раздялата

4.Как да преодолеем раздялата: не задържайте гнева и вината

Изцелението означава да разберете, че болката се е случила и че сега не може да се направи нищо, за да се върне нещо от миналото. Задържането на мислите „какво ще стане, ако“ и обвиненията ви отнемат силата, която имате в момента. Необходимо е да преминете през това и да приемете, че раздялата се е случила и да се поучите от нея.

За да преодолеем болката от раздялата, актът на прошката е съществен. Това не означава да забравим или оправдаем миналото, а да се освободим от емоционалните окови на гнева и вината. Търсенето на утеха в разговори с приятели, семейство или професионалисти може да предложи нови перспективи и утеха. Помнете, гнявът и вината са преходни; те намаляват с времето и подкрепата.

Самосъзнанието играе важна роля в този процес на оздравяване. Откриването на личното щастие извън връзката е освобождаващо. Ангажирането с физически дейности, като упражнения, може значително да помогне за облекчаване на стреса и подобряване на психичното здраве. Отпускането на тези негативни емоции отваря пътя за по-изпълнено живот след раздялата.

Как да преодолеем раздялата

5.Премахнете бившия/бившата от социалните мрежи и всички физически напомняния

Това може да бъде много болезнено, но когато виждате в социалните мрежи или в дома си неща, които ви напомнят за любимия човек, може да ви е още по-трудно да продължите напред.Ежедневното напомняне действа като наливане на бензин в огън. Отделянето на време за бавно почистване на пространството и превръщането му в място за изцеление ще ви помогне много – за вашето подсъзнание, чистенето стартира процес по обновление.

Това не означава, че трябва да се преструвате, че те никога не са съществували. Важно е да признаете опита си! Уверете се обаче, че си давате възможност да продължите, без те да се появяват неочаквано заради предмети или социални медии.

Как да преодолеем раздялата

6.Преоткрийте себе си като личност

В края на една връзка може да се почувстваме така, сякаш губим и част от себе си. Важно е да помните, че сте нещо повече от връзката си. Както казва  Мая Бонева – Махама – първо трябва да има “аз”, преди да може да има “ние”. Върнете се към Аз-а. Направете списък с всички неща, които бяхте ПРЕДИ тази връзка да се случи.

Използвайте това време, за да се запознаете отново със себе си. Разберете какво ви прави щастливи извън връзката. Какво ви е носило радост и увереност, преди да срещнете този човек?

В процеса на как да преодолеем раздяла, е ключово да се преоткрием като индивиди. Раздялата често представлява възможност за самоанализ и личностно развитие. Отделете време за себе си и опознайте вашите страсти, интереси и цели. Това може да включва нови хобита, спортни дейности или дори образователни стремежи.

Самооткриването е важен етап от възстановяването след раздяла, тъй като помага да се възстанови самочувствието и да се изгради по-силна и независима личност. Насочването на енергията към личностно обогатяване и развитие може да донесе нов смисъл и удовлетворение в живота ви, което е от съществено значение при преодоляването на раздяла.

7. Как да преодолеем раздялата чрез търсене на нови преживявания

Процесът на справяне след раздяла става трансформиращо пътуване, когато се срещне със завишена експлорация. Създайте си нови изживявания – от откриването на забравени хобита до разширяването на хоризонтите с пътувания. Използвайте възможностите за учене за самоусъвършенстване и създаване на връзки със смисъл. Бъдете в комфортна среда, отдавайте значение на личното благосъстояние и си поставяйте нови цели, не само за да се отдалечите от момента на раздяла, но и да излезете по-силни, устойчиви и по-самосъзнателни.

След раздяла, фокусирайте се върху откриването на тръпка и страст в хобита, които сте забравили, и на нови интереси, които ви привличат. Пътуванията предоставят възможност за разбиване на обичайните среди, създаване на нови спомени и разширяване на своята перспектива. Ученето и развиването са инструменти за личен растеж, които използвате след раздялата. Строенето на значими връзки с приятели и семейство предоставя подкрепа и укрепва мрежата ви от взаимоотношения.

Предизвикването на комфортните зони е ключът към личния растеж, който изваждате от раздялата. Освен това, отдаването на значение на здравето, както физическо, така и ментално, помага за създаване на позитивен вътрешен свят. Поставянето на нови цели не само ви отвлича от миналото, но също така ви насочва към бъдещи възможности и постижения. Така преминаването през раздяла не само става поносимо, но и ви прави по-силни и по-готови за предизвикателствата, които идват.

Докато стоим в самосъжаление, нямаме енергия за нищо. Нито желание да опитваме нови неща, но е важно да имаме нови преживявания. Това може да е нещо от рода на:

 • готварски курс;
 • поход в планината;
 • присъединяване към  клуб;
 • нов спорт 
 • семинар

8. Дайте приоритет на други взаимоотношения

Трудно е да се разделите сами с любимия човек. Уверете се, че прекарвате време с приятели и семейство. Може да ви е трудно да сте сред хора през този период, но общуването могат наистина да ви помогнат да се излекувате.

В процеса на как да преодолеем раздяла, отдаването на приоритет на други взаимоотношения е важна стъпка. След края на романтична връзка, често пренебрегваме важността на другите отношения в нашия живот. Това може да бъде семейството, приятелите или дори колегите. Поддържането и укрепването на тези връзки може да предостави ценна емоционална подкрепа и нова перспектива.

Ангажирането с близките ви дава възможност да преоткриете радостта и удовлетворението от различни аспекти на живота. Освен това, това помага да се отдалечите от тъгата и самотата, често свързани с раздялата. Прекарването на време с хора, които ви обичат и подкрепят безусловно, може значително да подобри вашето емоционално благополучие.

Приятелите и семейството могат да предложат утеха и съвети, които са жизненоважни в моменти на съмнение и трудности. Освен това, нови социални взаимоотношения могат да се развият, чрез различни дейности като хобита, спорт или доброволческа работа. Това не само разширява вашия социален кръг, но и подобрява вашето самочувствие и доверие.

Запомнете, че краят на една връзка не означава краят на всички взаимоотношения в живота ви. Вместо да се фокусирате върху загубата, използвайте този момент като възможност да заздравите и обогатите другите важни връзки в живота си. Така, в процеса на как да преодолеем раздяла, ще откриете, че подкрепата и любовта на околните може да ви помогне да преминете през този труден период с по-голяма увереност и оптимизъм.

9. Дайте си време да се излекувате

Колкото е необходимо – толкова. Важно е да си позволите да изпитате всичките си емоции, дори и болезнените, и да преминете през целия процес здравословно.. Просто приемайте всеки ден поотделно, бъдете добри със себе си и се впуснете в процеса, защото единственият изход е през него.

10. Как да преодолеем раздялата: говорете с терапевт

Понякога скръбта и болката могат да се почувстват непреодолими и е полезно да имате начин за подкрепа, която да ви повдигне. Приятелите са алтернатива, но понякога разговорът с терапевт е най-добрият начин да преодолее раздялата и да продължат напред. 

Процесът на връщане към себе си след раздяла става по-осъзнат, когато се обръщаме към лицензиран терапевт. Открийте как разговорите с професионалист могат да ви помогнат да процесирате емоциите, които изпитвате, и да изградите стратегии за преодоляване на трудностите. Терапията предоставя безпристрастно пространство за самоизследване, което помага да се разбере процесът на промяна и самоприемане.

Говоренето с терапевт може да бъде ключът към осъзнато възстановяване. Професионалната помощ осигурява подкрепа и напътствия, които водят до по-добро разбиране на личността през раздялата. Терапевтът не само предоставя инструменти за справяне с болката, но и насочва към изграждането на здравословни механизми за справяне с емоционални предизвикателства.

Започването на терапия след раздяла не е само акт на самопомощ, но и стратегия за изграждане на по-силна, устойчива психологическа основа. Разговарянето с терапевт предоставя пространство за изразяване на чувства, възстановяване на самочувствието и изграждане на здравословни отношения със себе си и с другите.

Психология на раздялата

Психологията на раздялата е сложна и често емоционално натоварена област, която изучава ефектите и причините за приключване на връзки. Връзките приключват по различни причини, и този процес може да бъде труден и болезнен за всички участници. Ето някои аспекти на психологията на раздялата:

 1. Емоционален стрес: Раздялата обикновено съпътства емоционален стрес за всички засегнати. Губенето на близката връзка може да предизвика чувства на тъга, самотност, гняв, страх и дори депресия.
 2. Процес на скърб: Раздялата може да бъде приравнена към процес на скърб. Хората преживяват различни фази на скърб, включително отрицание, гняв, преговори, депресия и приемане. Този процес е индивидуален и може да продължи за различен период за различните хора.
 3. Изпитване на губене: Психологическият аспект на раздялата включва изпитването на губене. Хората могат да губят не само партньора си, но и част от своята самоличност и идентичност, които са били свързани с връзката.
 4. Самооценка и самоприемане: Раздялата може да повлияе на самооценката и самоприемането на човека. Този процес може да включва въпроси като “Защо не съм бил/а достатъчно добър/а?” или “Какво беше вината ми?” Изграждането на здрава самооценка след раздяла може да бъде предизвикателство.
 5. Пътят към възстановяване: Въпреки че раздялата може да бъде трудна, мнозина с времето успяват да се възстановят и да открият нов смисъл в живота си. Важно е да се изгражда подкрепа от близки, приятели или професионалисти за преодоляване на емоционалния стрес.

Психологията на раздялата е сложен процес, който може да има дълбоки въздействия върху емоционалното и психическото благополучие на хората. Важно е да се разбере, че раздялата е нормална част от междуличностните връзки и че възстановяването и растежът след раздяла също са възможни. Професионална психологическа подкрепа и самоприемане могат да бъдат ключови фактори в успешното справяне с раздялата и нейните последици.

 

 
 
 

Не е нужно и няма как да бъдете специалисти по всичко. Особено по емоции и ум. Затова ни има нас.В името на вашия успех:

Мая Бонева – Махама

Друго от Блога

Call Now Button