За Нас

Защо Mahama’s Life School

Видео

Как помагаме

Техники

Статии

Mahama’s Exclusive Shop 

Работно време

ПОНЕДЕЛНИК-ПЕТЪК
от 09:00 до 21:00 часа (EAST)

Контакти

град София
жк. „Хладилника“
ул. „Банат“ 1 ет. 1. Офис 1

Блог

Бърнаут | Що е то и как да се преборим?
23/01/2023
My Mahama Лайф коучинг
Всеки от нас има моменти, в които си казва: „Не мога повече!“ Обикновено това са моменти, в които се чувствате изтощени, изчерпани, претоварени и неспособни да се справите със стреса в живота. С други думи, ако си казвате: „Не мога повече!“, може би изпитвате симптоми на бърнаут.

Достигането на подобна критична точка не е приятно. Но когато се погледне по правилния начин, тя може да се приеме като сигнал за събуждане, за да направите някои промени в живота си и да откриете нови начини за справяне със стреса.

В тази статия на “Mahama’s Life School” ще разгледаме как може да изглежда бърнаут, какви са причините за него, как да се справяте и кога може да се наложи да потърсите терапевтична помощ.

бърнаут

Бърнаут и усещането „Не мога повече!“

Когато в главата ви се появят тези думи, обикновено се намирате на място в живота си, където се чувствате емоционално, психически и физически неспособни да се справяте с ежедневните неща. Може би сте били на работа под висок стрес и известно време сте се справяли, А след това шефът ви е възложил проект, който ви се е струвал непосилен за управление, и сте достигнали точката на пречупване.

А може би сте родител, който от седмици наред се върти в омагьосан кръг с болни деца и се опитва да жонглира едновременно с къщата и работата?

Никой не е застрахован! Бърнаут може да се случи на всеки по всяко време, но най-често го изпитват работещите хора или хората, които изпълняват функции, свързани с полагането на грижи (родители, хора, които се грижат за възрастни роднини). 

Бърнаут не е равносилно на това да се чувстваш уморен или претоварен. Обикновено хората, които изпитват неговите симптоми, са се опитвали да се справят по най-добрия начин. Но след това са се натрупвали едно след друго и те просто не са имали сили да продължат.

Бърнаут симптоми: как да ги разпознаем?

Според Световната здравна организация има три основни характеристики за бърнаут. Тази класификация се отнася до прегарянето на работното място, но тези характеристики могат да се прилагат и в други ситуации:

  • Изчерпана енергия и изтощение;
  • Негативни чувства, цинизъм и желание да се дистанцирате от работата;
  • Чувствате се неспособни да продължите да вършите работата си ефективно и професионално.

Ако сте стигнали точката на бърнаут, има вероятност и за поява на чувството „вече не ми пука“. Може да се чувствате така, сякаш нищо от това, което правите, няма значение и не сте в състояние да постигнете нищо. 

Бърнаут и чувството, че вече не можете повече, могат да имат и физически прояви. Възможно е да изпитвате главоболие, болки в стомаха, болки в мускулите, както и промени в съня и начина на хранене. Прегарянето може да увеличи риска от злоупотреба с алкохол. Дори понякога, когато се чувстват изтощени, могат да посегнат към наркотиците, за да се успокоят.

Бърнаут и други проблеми с психичното здраве

Можете да изпитате бърнаут, независимо дали имате други психични проблеми. Но е важно да се прави разлика между усещането за бърнаут и психичните състояния като депресия, за да може да се постави правилна диагноза и да се проведе лечение. 

Както бърнаут, така и депресията могат да включват чувство на изтощение, изчерпване, откъснатост, тъга и неспособност да се изпълняват задачи. Но докато прегарянето може да се лекува с няколко дни отпуск, смяна на работата или практикуване на грижа за себе си, тези неща не са подходящи за лечение на депресия

бърнаут

Установяване на причините

Бърнаут може да се случи на всеки, който изпитва стрес или се намира в ситуация, в която ресурсите му бързо се изчерпват. Особено ако не получава външна подкрепа.

Някои от хората, които са най-склонни към поява на бърнаут, са медицинските сестри, лекарите, учителите и социалните работници. Но всеки, който извършва работа, изпълнена с много отговорности и напрежение, е уязвим към това състояние. 

Най-често срещаните причини за бърнаут включват:

  • Натрупване на отговорности или задачи;
  • Липса на подкрепа на работното място или в ролята на лице, полагащо грижи;
  • Не се чувствате изслушани или чути;
  • Поемане на твърде много отговорности наведнъж;
  • Не полагате грижи за себе си или нямате възможност да ги полагате;
  • Чувство за липса на контрол върху решенията.

Спешна помощ! Прегрях…

Прегарянето е сериозно състояние, което има отрицателни ефекти върху вашето физическо, емоционално и психическо здраве. Важно е да предприемете стъпките за справяне с него възможно най-скоро. Ето и някои съвети, които могат да помогнат, преди установяването на контакт с професионалист:

Планирайте почивката: Ако е възможно, отделете малко време от работа или други отговорности. Използвайте това време за почивка, релакс и презареждане. Обърнете внимание на себе си, емоциите и чувствата си.

Потърсете подкрепа: Често пъти,  приятели или членове на семейството не могат да бъдат вашия пристан, тъй като са обвързани емоционалност. Тук идва възможността за връзка със специалист по психично здраве за подкрепа. Проучете добре и намерете вашия човек, на когото можете да доверите всичко.

Дайте приоритет на грижата за себе си: Отделете време за дейности, които ви харесват и които ви помагат да се отпуснете. Това може да включва упражнения, медитация, йога, четене или прекарване на време сред природата.

Поставете граници: Научете се да казвате „не“ на допълнителните отговорности и приоритизирайте собствените си нужди. Това може да е трудно, но е важно да избягвате да се ангажирате допълнително, предвид физическия отказ на тялото и ума.

Не забравяйте, че бърнаут е сериозно състояние и изисква професионална помощ. Ако установите, че тези съвети не помагат или симптомите ви се влошават, може би е време да потърсите помощта на специалист.

 

В името на вашия успех:

Мая Бонева – Махама

Друго от Блога

Call Now Button