За Нас

Защо Mahama’s Life School

Видео

Как помагаме

Техники

Статии

Mahama’s Exclusive Shop 

Работно време

ПОНЕДЕЛНИК-ПЕТЪК
от 09:00 до 21:00 часа (EAST)

Контакти

град София
жк. „Хладилника“
ул. „Банат“ 1 ет. 1. Офис 1

Блог

Какво е лайф коучингът и работи ли той?
13/03/2023
My Mahama Лайф коучинг

Лайф коучинг – чували сте, но не сте сигурни какво представлява той и дали може да ви бъде от полза? Тогава разгледайте основното ръководство за начинаещи на Mahama’s Life School.

Какво представлява лайф коучингът?

Лайф коучингът има за цел да помогне на хората да постигнат целите си в личния или професионалния си живот, като ги насочи в правилната посока – подобно на спортния треньор за даден спортист – въпреки че методите, използвани от отделните лайф коучове, се различават значително.

Може да изглежда, че идеята да се обърнат към лайф коуч извън спортния контекст е нещо, от което много хора биха се притеснили – но колкото повече се замисляте, толкова повече може да осъзнаете, че хората от години се обръщат към приятелите и семейството си за помощ и насоки. Лайф коучингът е просто професионално продължение на тази помощ.

Повечето от нас се обръщат към приятел, когото смятат за “мъдър”, когато става въпрос за определени обстоятелства, като например вземане на ключови решения или преодоляване на проблеми. Но приятелите ни невинаги имат отговорите или не са достатъчно обективни по отношение на дадена ситуация, за да дадат добър съвет.

Именно тук е ролята на лайф коучинг, който помага на хората да видят живота си от друга гледна точка и им дава увереност да продължат напред

Лайф коучинг е форма на консултиране, която помага на хората да решават проблемите си и да постигат амбициите си

Лайф коучингът е форма на консултиране, при която се използват поредица от индивидуални сесии, които понякога се провеждат по телефон или дори по електронна поща, както и чрез сесии лице в лице, за да се помогне на хората да решат проблемите си и да постигнат амбициите си. То се основава на редица дисциплини, включително социология, психология и множество форми на консултиране.

Макар че лайф коучингът често се свързва със света на бизнеса, има и коучове, които се занимават с хората и техния личен живот, като им помагат да проучат основните причини за техните проблеми и да намерят пътища към успеха. Този по-личен вид лайф коучинг често се провежда лице в лице.

Целта на лайф коучинга е да помогне на хората да преодолеят негативните си модели на убеждения, да действат по-решително и да си поставят ясни цели за постигане на това, което искат от живота. Повечето коучове са висококвалифицирани специалисти, но много от тях са специализирани и в области като взаимоотношенията, стреса, личностното развитие, бизнеса, кариерата, мотивацията, финансите, творчеството и семейството – наред с много други.

 

Вземи подарък С – Мисъл!

Не превръщайте поредната година в неразумно и хаотично изхарчени пари. Не сте ли си прекалено ценни, за да харчите като на безценица?

Работи ли?

Макар че някои хора може да са малко скептично настроени към това да се обърнат към коуч, който да им помогне да решат проблемите си в живота, факт е, че хората се обръщат към коучове все повече – което е сигурен знак, че те трябва да служат за някаква полезна цел.

Успехът или неуспехът на коучинга често зависи от това дали хората ще намерят подходящия за тях лайф коуч – независимо дали става въпрос за човек, който да им помогне да започнат нов професионален път, или за човек, който да им помогне с по-лични проблеми.

Коучът може да помогне на хората да подредят приоритетите си и да решат в кои посоки искат да се развиват. От сесиите човек ще договори с коуча си стратегии, които да му помогнат да реши проблемите си – и по този начин ще стане много по-ясен за това какво иска от живота. Лайф коучът ще действа ефективно като съветник за идеи – по-скоро като партньор за мозъчна атака.

Всеки, който посещава коуч, трябва да е отворен за нови идеи и начини на действие и да се ангажира с процеса

Въпреки това лайф коучингът не е чудодейно средство за решаване на проблемите на хората – особено ако човек не е отворен за възможността да преодолее разликата между това, което прави, и това, което иска да направи. Всеки, който посещава коуч, трябва да е отворен за нови идеи и начини на действие и да се ангажира с процеса. Лайф коучингът също така не е решение за хора с по-дълбоко вкоренени проблеми, като например депресия, тъй като те изискват по-специализирана помощ и терапия.

Мога ли да се възползвам от услугите на лайф коуч?

Всеки може да се възползва от работата с коуч. Тези, които са затънали в рутина, могат да си изяснят постигането на нови цели. Tези, които вече са успешни, могат да постигнат още повече. Изводът е, че работейки с коуч, можете да си поставяте по-добри цели и да ги постигате по-бързо, отколкото ако се опитвате да ги постигнете със собствени сили.

В крайна сметка успехът на лайф коучинга може да се измери само ако постигнете успеха или щастието, към които се стремите – а това зависи от това дали ще се посветите на процеса и дали ще действате според него.

Разгледайте нашата медия

Запазете своето място още СЕГА на тел. 0884 63 93 93.

Или последвай на нашата Facebook страница

В името на вашия успех:

Мая Бонева – Махама

Друго от Блога

[caf_filter id=’3576′]

Call Now Button