За Нас

Защо Mahama’s Life School

Видео

Как помагаме

Техники

Статии

Mahama’s Exclusive Shop 

Работно време

ПОНЕДЕЛНИК-ПЕТЪК
от 09:00 до 21:00 часа (EAST)

Контакти

град София
жк. „Хладилника“
ул. „Банат“ 1 ет. 1. Офис 1

Блог

Хипнотерапия | 4 ползи, за които вероятно не знаете
17/01/2023
Хипнотерапия

Хипнотерапия – позната още като ръководена хипноза, е форма на психотерапия. Нейна основна цел е постигане на повишено състояние на осъзнатост чрез използване на релаксация, изключителна концентрация и интензивно внимание. А сега следва най-интересното! Какви са техниките и ползи от хипнотерапия и как те помагат за създаване на положителна промяна в индивида. Какви ползи още носи хипнотерапията за човека. Продължете да четете статията на “Mahama’s Life School” и ще разберете!

С други думи, хипнотерапията поставя човека в „транс“. В това състояние вниманието на човека е толкова съсредоточено, че всичко, което се случва около него, временно се блокира или игнорира. В резултат индивидът може да съсредоточи вниманието си – с помощта на обучен терапевт – върху конкретни мисли или задачи.

Този вид терапия се приема за като алтернативна форма на медицина. Главната ѝ задача е да използва ума на човека, за да намали или облекчи различни проблеми, като:

 • психологически стрес;
 • фобии и страхове; 
 • нездравословни, разрушителни или опасни навици. 

4 техники за хипнотерапия, които вероятно не знаете

По време на сеанс по хипнотерапия хората се водят през процес на предизвикване на подобно на транс състояние. То им помага да съсредоточат съзнанието си, да реагират по-лесно на внушения и да се отпуснат дълбоко. Хипнотерапията използва повишената осъзнатост на хипнотичното състояние, за да ви помогне да се съсредоточите върху даден проблем по-дълбоко. Хипнотерапията използва техники, включващи:

#1 Ползи от хипнотерапия – Релаксация 

Хипнотерапевтът ви напътства да си представяте себе си в състояние на спокойствие и релаксация. С негова помощ продължавате да го правите, дори когато се сблъсквате с проблемно поведение или с обекта на вашите страхове.

хипнотерапия

#2 Предложение

Вашият хипнотерапевт може да направи леки предложения за промени в поведението, които да ви помогнат да преодолеете проблема си. Например може да ви научат да се възприемате като съветник, който ви подкрепя по време на фобийна реакция. По този начин ще се научите да се доверявате на себе си и на способността си да се справите със ситуацията.

#3 Умения за справяне

Възможно е да ви бъдат преподадени определени когнитивно-поведенчески умения за справяне. Такива са т.нар. ръководени образи и техниката “СТОП!”, които можете да използвате, когато се сблъсквате със страхове или тревоги.

#4 Изследване на минали преживявания

Може дори да бъдете насърчени да разкажете за първия път, когато сте изпитали поведението или проблема, който се опитвате да преодолеете, и как сте се чувствали в този момент.

С какво може да помогне хипнотерапия

Има много различни причини, поради които човек може да иска да опита хипнотерапия. Изследванията показват, че някои възможни приложения включват:

 • Състояния на хронична болка;
 • Симптоми на деменция;
 • Гадене и повръщане, свързани с химиотерапия;
 • Болка по време на раждане, стоматологични процедури или операция;
 • Кожни заболявания, като псориазис и брадавици;
 • Симптоми на синдрома на раздразнените черва;
 • Симптоми на синдрома на дефицит на вниманието/хиперактивност.

Хипнотерапията може да се използва и от лицензирани лекари и психолози при лечение на състояния като:

 • Депресия;
 • Тревожни разстройства;
 • Хранителни разстройства;
 • Посттравматично стресово разстройство.

Хипнотерапията също може да бъде полезна за промяна или намаляване на проблемното поведение. Поради това понякога се използва, за да помогне на хората да откажат цигарите, да отслабнат и да спят по-добре.

Ползи от хипнотерапия

При някои хора хипнотерапията може да доведе до драматични резултати. В други случаи хората може просто да се чувстват много спокойни. Ето кои са най-често срещаните ползи от този вид психотерапия:

#1 Осъзнатост 

Някои хора остават напълно осъзнати по време на цялото преживяване. Те си спомнят всичко, което се случва, и дори могат да водят разговори, докато са под хипноза. Други хора могат да изпитат състояния на релаксация, които са толкова дълбоки, че дори могат да се почувстват откъснати от случващото се. 

#2 Фокус

През повечето време сме разсеяни от заобикалящата ни среда. Независимо дали телевизорът гърми, децата изискват внимание или съпругът ви иска да говори, може да е трудно да се съсредоточите изцяло върху себе си. 

Съзнанието ни също е претрупано. Възможно е да се притеснявате за плащането на сметка, да сте загрижени за предстоящ проект или да планирате днешната вечеря. Терапевтичната сесия има за цел да преодолее тези ежедневни проблеми и да ви позволи да се съсредоточите изцяло върху проблема.

хипнотерапия

#3 Ползи от хипнотерапия – Релаксация

В хипнотично състояние сте дълбоко отпуснати. Съзнателният ви ум се успокоява, което позволява на подсъзнанието ви да се съсредоточи дълбоко върху проблема. Освен това сте по-спокойни и следователно по-възприемчиви към проблемите или страховете си. 

Повечето хипнотерапевти използват поредица от успокояващи послания, като например „вие сте в безопасност“ и „никой не може да ви навреди“. Те го правят, за да уверят клиентите си, че по време на хипнозата могат обективно да се изправят пред проблемите си, без да реагират панически.

#4 Ползи от хипнотерапия – Ефективност 

Ефективността и въздействието на хипнотерапията могат да варират в зависимост от индивида и начина, по който се използва лечението. Доказано е, че хипнотерапията има известна степен на ефикасност при определени приложения, по-специално:

 • Намаляване и контрол на болката по време на стоматологични процедури и раждане;
 • Намаляване на гаденето и повръщането при лица, лекувани от рак с химиотерапия;
 • Намаляване на тежестта на симптомите, свързани със синдрома на раздразнените черва и др.

Вижте някои често задавани въпроси.

Прочетете още нашия блог:

В името на вашия успех:

Мая Бонева – Махама

Друго от Блога

Call Now Button