За Нас

Защо Mahama’s Life School

Видео

Как помагаме

Техники

Статии

Mahama’s Exclusive Shop 

Работно време

ПОНЕДЕЛНИК-ПЕТЪК
от 09:00 до 21:00 часа (EAST)

Контакти

град София
жк. „Хладилника“
ул. „Банат“ 1 ет. 1. Офис 1

Блог

Несигурност
20/08/2022
My Mahama Лайф коучинг

2-те основни причини, които карат мъжете да чувстват несигурност

Живеем в трудни времена. Ако трябва да използваме клишетата, бихме написали – на жените, като на слабия пол, им е по-лесно – да се оплачат, да се откажат, да бъдат слаби. Но как да постъпят мъжете, от които всеки иска да са силни? 

В клишетата има много истина. Но истината е много по-голяма, и много отвъд клишетата. Жените отдавна не са слабият пол, а мъжете знаят, че не е грях да плачат. Въпреки това митовете кое е „мъжко“ са обект на ежедневни атаки. 

Те са не само пряко насочени към мъжката аудитория, но и още по-неприятни – подобно на троянски кон, вредните кодове се имплантират в женските мозъци и чрез тях се осъществява най-лесният достъп на „вируса“ до софтуера на мъжа.

Обществото, случайно или не, постепенно премахва характеристиките на мъжествеността и в резултат на това броят на мъжете, несигурни в постъпките, чувствата, действията, успеха и като цяло в себе си, се увеличава многократно.

Непрекъснато нарастващите изисквания към мъжете водят до следните 2 основни форми на несигурност:

1. Той се притеснява, че не може да направи жената до себе си щастлива.

Дали са достатъчно красиви (в сравнение с мъжете в рекламите), дали са финансово способни да задоволят новопоявилите се нужди на жената (и децата, ако имат или планират да имат), също са притеснения, създадени и наложени от съвременното общество.

Дали са по-добри в леглото от огромната конкуренция, до която жената има свободен и лесен достъп чрез социалните мрежи и динамиката на живота.

2. Несигурност за това какво прави един мъж “мъж”.

Спрете да четете и помислете за качествата и характеристиките, които смятате, че определят един мъж като “мъж”.

Ако ти е трудно да се ориентираш, ето малко помощ:
способността му да бъде лидер (в семейството, във футболния отбор, сред приятелите си и т.н.);
уменията му да взема логични решения и да ги отстоява
импулсът да не се подчинява, да следва волята си и дори да я налага;
способността му да прави неща, които жените не могат (това поражда чувство че е полезен и значим)

Замислете се – в днешния свят мъжът не ходи на лов, а в миналото именно там той е доказвал своята сила и смелост. 

Днес мъжът ходи на работа. В повечето случаи има шеф, който всеки ден налага своите правила и решения. Днес мъжът се прибира вкъщи и там го чака жена му – еманципирана, успешна, работеща и… уморена.

Жената днес се конкурира с мъжа, като доста често доказва, че може да се справи с всичко и сама. 

“За какво съм й нужен?” – задава си въпросът тогава той. И той започва да го тормози все по-често, да става причина за безсънието му, за все по-честите „ще си сипя една чашка“, за самосъжалението, за съмненията и т.н. 

Дори и да е създал живот за нея, за да може тя да остане жена, тогава идва несигурност от въпроса дали е достатъчно добър, за да я задържи до себе си. Със сигурност около него непрестанно блуждае усещането, че всеки момент може да се появи по-богат, по-красив, по-страстен или по-романтичен мъж!

Несигурността в основата си е страх

Страхът поражда поредица от процеси в мозъка, които на свой ред водят до повишаване на нивата на адреналина и норадреналина – хормоните на стреса, и до намаляване на нивата на серотонина – хормона на щастието.

Тези фактори са в основата на състояния като депресия, пристъпи на паника, промени в настроението, изблици на гняв, ярост на пътя, а те, от своя страна, нелекувани, водят до по-сериозни състояния. Съвременните инструменти на коучинга и психологията позволяват тези усещания да бъдат отработени.

Създаването на нова ценностна система за мъжа и жената, съобразена с изискванията на съвременното общество, води до увереност и спокойствие за това кой съм аз и как мога да го отстоявам по правилния начин.

Откривате ли тези несигурности в себе си? Познати ли са ви тези състояния?

Бъдете смели!
Понякога смелостта е в първата крачка в търсене на помощ и партньор за разрешаване на проблема. В Mahama’s Life School как и ни е грижа за теб! 

Прочетете още от блога на Махама:

В името на вашия успех:

Мая Бонева – Махама

Друго от Блога

[caf_filter id=’3576′]

Call Now Button